Neformaliojo muzikinio ugdymo ypatumai dirbant įtraukioje klasėje: pedagogų patirčių analizė - Ieva Šauklė (Jaunųjų Mokslininkų Darbai)
Nors Lietuvos švietimo sistemoje įtraukiajam ugdymui skiriama vis daugiau dėmesio, tačiau, atsižvelgiant į tai, kad bet kokio ugdymo sėkmė labiausiai priklauso nuo pedagogo gebėjimo kokybiškai dirbti įvairiomis sąlygomis, įtraukusis ugdymas vis dar kupinas iššūkių. Straipsnyje apžvelgiamas mokslininkų požiūris į neformalųjį muzikinį ugdymą, kai klasėje yra specialiųjų ugdymosi poreikių turinčių vaikų, bei pristatomos empiriniu tyrimu paremtos įžvalgos, su kokiais iššūkiais susiduria pedagogai, mokydami muzikos įtraukioje klasėje. Remiantis tyrimo rezultatais, neformalaus muzikinio ugdymo kontekste įtraukusis ugdymas yra būtinas, tačiau iškyla tokių probleminių aspektų: nėra tinkamų sąlygų dirbti su specialiųjų ugdymosi poreikių turinčiais vaikais (kad būtų pagal individualius vaikų poreikius pritaikyta mokymosi aplinka, muzikos instrumentų įvairovė, mokytojo padėjėjo pagalba), ribotos muzikos pedagogų žinios apie specialiųjų ugdymosi poreikių turinčių vaikų raidos ir mokymosi ypatumus bei nepakankami pedagogų gebėjimai dirbti įtraukioje klasėje.