Gorivo kao element sigurnosti i pouzdanosti funkcionisanja raketnog sistema - Miloš Čolaković (Vojnotehnički Glasnik)
Na osnovu iznetog jasno je da je u toku svog životnog veka raketno gorivo, a time i raketni motor, izloženo takvim uslovima koji mogu dovesti do hemijskog, balističkog i fizičko-mehaničkog oštećenja. Ova oštećenja, u zavisnosti od polaznih stanja materijala i uslova eksploatacije, mogu izazvati promene koje dovode do neuspešnog leta ili eksplozije. Iskustvo pokazuje da su temperaturna naprezanja trajna i najveća, pa se često u prvoj varijanti određuju samo ona, dok se ostala uzimaju u obzir povećanjem koeficijenta sigurnosti. Međutim, kod složenijih oblika zrna to je riskantno, pa se vrši kompletna strukturna analiza goriva kao polimernog materijala, što znatno otežava posao. Najbolja rešenja u tom slučaju dobiju se numeričkim metodama koje moraju biti praćene većim brojem eksperimenata da bi se definisali parametri goriva u uslovima identičnim uslovima čuvanja i eksploatacije raketnog motora. Dobijene vrednosti proveravaju se eksperimentalno ili u analognim motorima. Vek upotrebe raketnog sistema, s obzirom na pouzdanost goriva, procenjuje se ponavljanjem eksperimenata nakon određenog vremena ili kroz proračune na ubrzano starenim gorivima.