Laserski žiroskop sa optičkim vlaknom - Slobodan Tomić (Vojnotehnički Glasnik)
Vlaknasto-optički žiroskopi su u fazi intenzivnog ispitivanja i usavršavanja, iako su se već počeli ugrađivati i u avione (Boeing 767). U tim istraživanjima potrebno je rešiti problem povećanja osetljivosti za dobijanje veoma preciznih žiroskopa. Na tu osetljivost značajno utiče i temperaturni gradijent duž vlakna. Drugi problem istraživanja je integracija signala i dobijanje digitalne informacije na izlazu žiroskopa, koja bi imala linearno pokazivanje u širokom opsegu ugaonih brzina. Predviđa se da će sve ove poteškoće biti prevaziđene vrlo brzo. Sa sigurnošću se može reći da optički žiroskopi otvaraju nove perspektive razvoja i eksploatacije u savremenim sistemima navođenja, upravljanja i navigacije. Pored toga, optički žiroskopi su beskardanski sistemi i omogućuju brži dolazak u radni režim pri uključenju i isključenju, kao i veću stabilnost. Ubrzanje ne utiče na tačnost merenja ugaone brzine. Oblast primene žiroskopa, u kojima već sadašnji optički žiroskopi imaju značajnu prednost u odnosu na klasične jesu sistemi navođenja raketa. U tim sistemima žiroskopi mere brzine obrtanja od nekoliko stotina stepeni u sekundi i treba da izdrže vibracije od 100 g. Osnovna prednost primene optičkih žiroskopa je značajno smanjenje mase, smanjenje osetljivosti na smetnje (električne i mehaničke) i smanjenje cene sistema.