Açık Kaynak Kodlu CBS ve Analitik Hiyerarşi Proses (AHP) Yöntemi Kullanılarak Edirne Sanayi İşletmelerinin Deprem Tehlike Analizi - CİHAN Yalçın; LEVENT Sabah (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Türkiye’de il ve/veya ilçe bazında faaliyet gösterensanayi kuruluşları için yapılan deprem tehlikesi ve deprem riski çalışmalarıistenilen düzeyde değildir. Can ve mal güvenliğini korumak ve sanayikuruluşlarının ekonomik zararlarını en aza indirmek amacıyla, illerde faaliyetgösteren sanayi işletmelerinin deprem açısından tehlike ve risk içerenalanlarının saptanması önem arz etmektedir. Bu çalışmada, açık kaynak kodluCoğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) yazılımı (QGIS) ve Analitik Hiyerarşi Proses(AHP) yöntemi kullanılarak Edirne ilinde faaliyet gösteren sanayi firmalarınındeprem tehlikesi analizi gerçekleştirilmiştir. Çalışmada parametre olarak ilinjeolojisi, 1908-2016 yılları arasında il genelinde meydana gelmiş depremlerindeprem dış merkez noktaları, fayuzunlukları ve aktif faylara uzaklıklar kullanılmıştır. Bu veri setideğerlendirilerek tematik haritalar oluşturulmuş, çalışma alanındaki tehlikeliilçeler tespit edilmiş ve ilçeler tehlike derecelerine göre sıralanmıştır. Dahasonra ise Edirne ilinde faaliyet gösteren firmaların konumları, oluşturulantematik haritalar üzerine aktarılarak deprem tehlikesi analizi yapılmıştır.Sonuç olarak, Keşan ve Enez ilçelerinde faaliyet gösteren 59 adet sanayikuruluşunun deprem tehlike değerlerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir.