ارائه و اعتبارسنجی الگویی برای پرورش منتور کارآفرینی در ایران - مصطفی اسلامبول چی; محمد عزیزی; سید رسول حسینی (مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی)
آموزش کارآفرینی می تواند به بهبود توانایی فرد برای نوآوری، ایجاد کسب و کار و ایجاد شغل کمک کند. بنابراین داشتن یک منتور برای رسیدن به موفقیت یک کارآفرین از ضروریات است. در همین راستا تحقیق حاضر با هدف ارائه و اعتبارسنجی الگویی برای پرورش منتور کارآفرینی در ایران انجام شد. جامعه آماری پژوهش منتورهای کارآفرینی در ایران بوده که با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار سنجش پرسشنامه محقق‌ساخت بود که روایی آن با استفاده از نظرات تخصصی اساتید و مرشدان خبرۀ کارآفرینی انجام شد. میزان پایایی آن نیز از طریق محاسبۀ ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد. پس از جمع‌آوری و دسته‌بندی داده‌ها، از روش آمار توصیفی و استنباطی در محیط نرم‌افزار SPSS20 و همچنین برای استخراج مدل معادلات ساختاری از نرم‌افزار Smart PLS3 استفاده گردید. نتایج به دست آمده از روابط مؤلفه‌های مدل منتور کارآفرینی نشان داد قوی-ترین رابطه مربوط به «پشتیبانی خانواده- ویژگی‌های شخصیتی» با ضریب مسیر 832/0 و ضعیف‌ترین آن مربوط به «فعالیت‌های ترویجی- دانش بازار» با ضریب مسیر 130/0 بود. یافته‌ها حاکی از آن است دو عامل دانش منتوری و شایستگی منتوری در سطح 99 درصد اطمینان تأثیر مثبت و معنی‌داری بر پرورش منتورکارآفرینی داشته است. با توجه به نتایج به کارآفرینان کم‌تجربه پیشنهاد می‌شود ارتباط مستمر با منتورهای ارشد و بهره‌گیری از تجارب آن‌ها در زمینۀ راه‌اندازی و توسعه کسب‌وکار و ایجاد شبکه‌ای قوی، به توانمندی و دانش منتوری حرفه‌ای دست یابند تا بتوان از این طریق منتور‌پروری در جهت احیاء مرشدیت در کسب‌وکارها فراهم شود.