STAVOVI NASTAVNIKA REDOVNIH OSNOVNIH ŠKOLA PREMA INKLUZIVNOM OBRAZOVANJU UČENIKA SA SMETNJAMA U RAZVOJU - Milana Dražić; Lana Zrnić (Istraživanja u Pedagogiji)
Cilj ovog istraživanja bio je ispitivanje stavova nastavnika redovnih osnovnih škola prema inkluzivnom obrazovanju učenika sa smetnjama u razvoju. Posebne pretpostavke bile su da se stavovi nastavnika razlikuju u zavisnosti od dužine radnog staža, radnog mesta te prethodnog iskustva u radu sa ovim učenicima. U istraživanju su učestvovala 52 nastavnika, zaposlena u redovnom sistemu obrazovanja. Za procenu nastavničkih stavova prema inkluzivnom obrazovanju korišćena je Skala o stavovima nastavnika prema inkluzivnim odeljenjima (Scale of Teacherʼs Attitudes Toward Inclusive Classrooms). Faktori koji su se dovodili u vezu sa formiranjem stavova nastavnika, ispitani su posebno konstruisanim upitnikom, koji je obuhvatao relevantne sociodemografske karakteristike nastavnika. Rezultati ukazuju na prisustvo neutralnih nastavničkih stavova prema inkluzivnom obrazovanju (M=3.44, SD=0.65). Neutralni stavovi zapaženi su na subskalama koje se odnose na profesionalna pitanja inkluzije (M=3.43, SD=0.98) i prednosti i nedostatke inkluzije (M=3.03, SD=0.69). Najpozitivniji stavovi primećeni su u okviru subskala koje se odnose na filozofska (M=3.86, SD=0.88) i logistička pitanja inkluzije (M=3.75, SD=0.92). Utvrđeno je kako statistički značajan uticaj na stavove nastavnika ima dužina radnog staža, dok ostali faktori ne utiču na njihove stavove u značajnoj meri. Zaključeno je kako nastavnici redovnih škola pokazuju neutralne do blago pozitivne stavove prema inkluzivnom obrazovanju. Praktične implikacije sprovedenog istraživanja ogledaju se u potrebi za osposobljavanjem starijeg nastavnog kadra za inovativnije pristupe nastavi, kao i u organizovanju radionica koje bi, kroz lični kontakt sa učenicima sa smetnjama u razvoju, pospešile formiranje pozitivnih stavova prema inkluzivnom obrazovanju.