HAYDENO WHITE’O NARATYVISTINIO-TROPOLOGINIO PROJEKTO RECEPCIJA IR KRITIKA - Vytautas Žemgulis (Problemos)
Amerikiečių filosofas, kultūros istorikas Haydenas White’as – žymiausias naratyvistinės istorijos filosofijos krypties atstovas. Savo svarbiausiame veikale „Metaistorija“ (Metahistory, 1973) jis pateikė radikalų, novatorišką, tropologija grįstą naratyvistinio istorinio diskurso projektą. Ši teorija sulaukė labai plataus įvairių humanistikos sričių specialistų atgarsio. Pirmoje straipsnio dalyje glaustai pateikiama pradinė naratyvistinio-tropologinio projekto versija. Kitoje dalyje apžvelgiama gausi šios teorijos kritika, išskiriant esmines jos temas, identifikuojant kritikų pozicijas. Paskutinėje straipsnio dalyje stengiamasi parodyti, kaip H. White’as reagavo į kritiką, kaip ji paveikė pradinę koncepcijos versiją ir kokia buvo tolesnė jo pažiūrų raida. Prasminiai žodžiai: tropologija, naratyvas, įsiužetinimas, figūratyvinė kalba, pažodinė kalba.