Bireysel Kazançların Belirlenmesinde Sosyal Sermayenin Rolü (Yalova Örneği) - Ferhat Pehlivanoğlu; Oytun Meçik; Şadan Çalışkan (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Sosyal sermaye, toplumsal ağlar yoluyla paylaşılan müşterek normlar, değerler ve anlayışların gruplar içerisinde ya da arasındaki işbirliğini kolaylaştırması olarak tanımlanmaktadır. Sosyal sermaye kavramı son dönemin popüler araştırma konuları arasında yer almaktadır. Sosyal sermaye hakkında disiplinler arası geniş bir literatür bulunmaktadır. Buna rağmen, kavramın tanımlanması, göstergelerinin belirlenmesi ve ölçülmesi konusunda bir birlik söz konusu değildir. Bu durum, sosyal sermayeyi konu alan çalışmaları güçleştirmektedir. Bu çalışmanın amacı, fiziki ve beşeri sermaye gibi bir sermaye türü olarak kabul edilen sosyal sermayenin bireysel kazançların belirlenmesindeki rolünü Yalova İli özelinde ortaya koymaktır. Ekonometrik analiz bulguları, sosyal sermaye literatüründeki benzer çalışmaların sonuçları ile paralellik göstermektedir. Tahmin sonuçlarına göre; sosyal sermaye ve beşeri sermaye değişkenleri bireysel kazanç farklılıklarının oluşumunda etkili ve önemli faktörlerdir.