KOBİ’lerde E-Ticaret Kullanımına Yönelik Bir Araştırma: OSTİM Örneği - Burcu Türkmen; Neşe Songür (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Değişen rekabet koşullarıiçerisinde işletmeler ayakta kalabilmek için gelişen teknoloji ve yenilikleri takip etmek zorundadırlar. İşletme faaliyetlerinin elektronik ortamda gerçekleştirilmesi olarak tanımlanabilen elektronik ticaret, işletmelere özellikle de KOBİ’lere yeni pazarlara ulaşma ve rakipleri ile rekabet edebilme gibi konularda fırsatlar sunmaktadır. Bu araştırmanın amacı, OSTİM’de faaliyet gösteren KOBİ’lerin elektronik ticaret kullanma durumlarınıortaya koymaktır. Araştırmada anket yöntemiyle veri toplanmıştır. Araştırmaya katılan 269 adet işletmenin %24,9’unun elektronik ticaret yaptığı, %75,1’inin ise elektronik ticaret yapmadığıbelirlenmiştir. E-ticaret yapmayan işletmelerin e-ticaret yapmama nedenleri arasında ilk üç sırada; bulunduklarısektörde yaygın olarak kullanılan kabul görmüşbir ticaret şekli olmaması, teknik altyapıeksikliği ve güvenlik problemi gelmektedir. İşletmelerin elektronik ticaret yapma nedenleri arasında ise, ilk üç sırada, yeni pazarlara ulaşmak, işletmenin satışlarınıartırmak ve işletmenin rekabet gücünü artırmak gelmektedir. KOBİ’ler elektronik ticaret yaparken karşılaştıklarıen önemli sorunlar olarak; güvenlik nedeniyle elektronik ticaretin müşterileri tarafından tercih edilmemesini, işletmenin teknik altyapıeksikliği nedeniyle elektronik ticaretten yeterli düzeyde faydalanamamasını, elektronik ticaret konusunda eğitim verilmemesini ve işletme müşterilerinin görsel olarak görmedikleri bir ürünü satın almak istememelerini belirtmişlerdir. Bu verilere göre, e-ticaret yapan KOBİsayısının yeterli düzeyde olmadığı, e-ticaret yapan işletmelerin bazısorunlar yaşadıkları, e-ticaret yapmayanların da konuyla ilgili yeterli bilgi sahibi olmadıklarısöylenebilir. Bu noktada, KOBİ’lere konuyla ilgili bilgilendirici eğitimlerin verilmesi, başarılıörneklerin gösterilmesi yoluyla KOBİ’lerin elektronik ticaret kullanımıkonusunda teşvik edilmeleri ve yapılacak düzenlemeler ve verilecek eğitimlerle KOBİ’lerde elektronik ticaret kullanımının yaygınlaştırılmasıgerektiği söylenebilir.