Hz. Peygamber'in (s) Vefatı ve Defni - İsmail Tanrıverdi (Siyer Araştırmaları Dergisi)

(untitled)
Hicretin onuncu senesinde gerçekleşen Veda Haccı ile Hz. Peygamber’in vefatıarasında üç ay geçmiştir. Medine’ye dönüşünden itibaren Hz. Peygamber’debazı yorgunluk emareleri görülmüş olsa da asıl hastalığı hicri 11. yılın Rebîülevvel ayına üç veya dört gün kala başlamıştır. Hastalık sürecinin iki haftakadar sürdüğü anlaşılmaktadır. Bu süreçte bazı tedavi yollarına başvurulduğu görülmektedir. Hz. Peygamber, yaygın görüşe göre Rebîülevvel ayının12. günü pazartesi akşama doğru vefat etmiştir. Hz. Peygamber’in vefatısahâbenin bir kısmında şaşkınlığa yol açmıştır. Bu sırada Hz. Ebû Bekir’intoplumu sakinleştirmede önemli rol üstlendiği görülür. Hz. Peygamber’incenaze namazı cemaatle kılınmamış yıkama ve kefenleme işi bittikten sonrayaklaşık iki gün boyunca ferdi olarak kılınmıştır. Yıkama, kefenleme ve definişlemleri geleneğe uygun olarak başta Hz. Ali olmak üzere yakın akrabalarıtarafından gerçekleştirilmiştir. Hz. Peygamber’in na‘şı vefatından iki günsonra çarşamba günü defnedilmiştir.