ULUSLARARASI ŞİRKETLERDE DIŞ KAYNAK KULLANIMI VE LOJİSTİK ANLAYIŞ; SİVAS ÖZELİNDE BİR UYGULAMA - Berivan Kızılırmak (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Dış kaynak kullanımı; şirketlerinasıl odaklanması gereken alanın dışında kalan konularda, uzman işletmelerdenalınan hizmet olarak tanımlanmaktadır. Küreselleşen dünyada işletmeler rekabetavantajı elde etmek, maliyetlerini en aza indirgemek ve bununla birlikteperformanslarını en yüksek düzeye çıkarmanın yollarını aramak zorundadır. Bunedenle dış kaynak kullanımı yoluna gitme, firmalar açısından her geçen gündaha da yaygınlaşmaya başlamıştır. Rekabet gücünü etkileyen en önemli etkenlerdenbiri de lojistik alt yapı olarak öne çıkmaktadır. Lojistik alt yapısı içinulaşım ağları, bütünleşme, işgücü eğitimi ve bilgi işlem alt yapılarınıgeliştirme önem arz etmektedir. Gümrüklerde bürokratik işlemlerin fazlalığı,teknik alt yapının yetersizliği de sektörün önemine işaret ettiğisorunlardandır. Firmalar bu sorunlarla baş edemediği durumlarda dış kaynakkullanma yoluna gitmektedir. Araştırmanın temel amacı, firmaların dış kaynakkullanım düzeyleri ve karşılaşabilecekleri lojistik altyapı sorunlarıçerçevesinde firma performansını belirlemektir. Ayrıca araştırmanın diğer biramacı, dış kaynak kullanımı sürecinde hizmet alınan firmalarla ne tür sorunlaryaşandığı ve bu firmalarla kurulan ilişkilerin seviyesini ölçmektir. Araştırmanınörneklemi Sivas Organize ve Sanayi bölgesinde faaliyet gösteren uluslararasıticaret yapan firmalardan oluşmaktadır. Araştırmadaki veriler anket yöntemi iletoplanmış olup yüzyüze anket yöntemi seçilmiştir. Araştırma sonucunda eldeedilen veriler, SPSS programı ile korelasyon analizi kullanılarak testedilmiştir.