İkinci Dil Ediniminde Dönüşlü Adılların Eşgöndergelerinin Yorumlanması - Ayşen Cem Değer (Dilbilim Araştırmaları Dergisi)
Son yıllarda ilkeler ve değiştirgenler yaklaşımı olarak şekillenen üretimsel dilbilimin verilerinden yararlanan ikinci dil edinimi araştırmaları, zihninde bir dilin (anadilin) bilgisini taşıyan bireyin ikinci dil edinimi sürecinde Evrensel Dilbilgi'sinden (ED) ne derece yararlandığını açıklamayı amaçlamaktadır. Anadilden aktarım sorununa da yeni bir açıklama getirmeye çalışan bu araştırmaların dayandığı ana dil ve erek dil arasında yapılan karşılaştırmalı çalışmalar Yapısalcı Dilbilim'c dayanan Karşılaştırmalı Çözümleme'den önemli noktalarda ayrılmaktadır, tikeler ve değiştirgenler yaklaşımı iki dilin sözdizimsel özelliklerini yüzey yapıda betimlemek yerine bunları daha temelde yer alan soyut ilkeler aracılığıyla ayrıntılı bir şekilde açıklamaya çalışır.