Mądrość jako (z)dewaluowana wartość rozwoju zrównoważonego - Katarzyna Łukaszewska (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Celem tekstu jest przypomnienie kategorii mądrości jako podstawowego gwaranta rozwoju. Wartość mądrości rzadko pojawia się we współczesnym dyskursie; rzadko pojawia się w kontekście rozwoju czy to w znaczeniu osobistym, społecznym, czy tym bardziej gospodarczym. Przyzwyczailiśmy się bowiem do operowania językiem korzyści, zysków i efektów. Mądrość zaś nie wydaje się nam przydatna, nie jest rozwojowa, a poza tym wymaga tracenia czasu na myślenie. Tymczasem istnieje przecież, jak twierdzi Hannah Arendt, związek pomiędzy złem a brakiem myślenia. Skoro chcemy równoważyć rozwój tak, by nie zaprzepaszczał szans przyszłych pokoleń, to może warto przypomnieć, że mądrość jest gwarantem dobrego działania w wymiarze woli. To właśnie mądrość determinuje tę wolę.