ACTORS OF THE INSTITUTIONAL REFORMS OF THE EUROPEAN BANKING SECTOR IN RESPONSE TO THE CRISIS (Polityki Europejskie, Finanse i Marketing)
W opracowaniu przedstawiono głównych europejskich decydentów reform sektora bankowego w odpowiedzi na współczesny, globalny kryzys finansowy. Dokonano również oceny wprowadzonych zmian instytucjonalnych, w tym stworzenia europejskiej unii bankowej, modyfikacji w unijnych systemach gwarantowania depozytów oraz istotnego zwiększenia roli banków centralnych, ze szczególnym uwzględnieniem Europejskiego Banku Centralnego. Ponadto zidentyfikowano potencjalne źródła kolejnego kryzysu finansowego oraz zaprezentowano propozycję dalszych zmian instytucjonalnych w sferze finansów.