ÜRDÜRÜLEBİLİR ELEKTRONİK TİCARETİN EKONOMİK, SOSYAL VE ÇEVRESEL BOYUTLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - Ömer Acar; Mustafa Tunca (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Sürdürülebilir elektronik ticaretin ekonomik, sosyalve çevresel boyutları üzerine bir araştırma başlığıyla ortaya konulan çalışmadaelektronik ticaretin sürdürülebilirliği üzerinde bir alan araştırmasıgerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda, sürdürülebilirlik kavramını ve bu kavramınboyutları ve sürdürülebilir gelişme incelenmiştir. Çevresel, ekonomik ve sosyalboyutlara sahip olan sürdürülebilirlik, bugünkü nesillerin ihtiyaçlarınıkarşılarken gelecekte nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılama yeteneğini deellerinden almamaktır. Çalışmanın elektronik ticaret ile ilgili bölümünde ise elektronikticaret kavram olarak değerlendirildikten sonra çalışmanın esasını oluşturan elektronikticaretin sürdürülebilirliği ele alınarak çevresel, ekonomik ve sosyalboyutlarda sürdürülebilirlik incelenmiştir. Araştırmanın uygulama bölümünde iseİnternet kullanıcıları açısından algılanan elektronik ticaretinsürdürülebilirliği ampirik bir çalışmayla değerlendirilmiştir. Çalışmada eldeedilen bulgular ışığında elektronik ticaret ile uğraşan işletmelerin uzunvadeli çalışmalarını sürdürebilmeleri için çevresel ve sosyal faktörlere önemvermeleri gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.