SOCIALINĖS EPISTEMOLOGIJOS IDĖJA IR NATŪRALISTINĖ DILEMA - Audronė Rimkutė (Problemos)
Straipsnyje nagrinėjama, kaip vienoje iš natūralistinės epistemologijos atmainų - socialinėje epistemologijoje - iškyla ir sprendžiama "natūralistinė dilema". Analizuojamos dvi pagrindinės socialinės epistemologijos koncepcijos - Alvino Goldmano veritizmas ir Steve’o Fullerio sociologinis natūralizmas. Šių koncepcijų šalininkai polemizuoja tiek su klasikine epistemologija, tiek su radikaliuoju natūralizmu teigdami, kad epistemologija turi būti ir natūralistinė, ir normatyvinė. Straipsnyje ginamas teiginys, kad tokios sušvelninto natūralizmo teorijos neišvengiamai yra nenuoseklios metodologiniu požiūriu. Prasminiai žodžiai: natūralizmas, normatyvumas, socialinė epistemologija, Alvinas Goldmanas, Steve’as Fulleris.