Piyasa Ekonomisinin Şartları ve Özelleştirme - Şennur Sezgin (Akademik İncelemeler Dergisi)
1980'ler kamu politikalarının Keynesyen yaklaşımdan piyasa ekonomisine dayalı yaklaşımlara doğru kaydığı yıllar olmuştur. Politik rejimlerine veya sosyoekonomik gelişmelerine bakmaksızın bir çok ülke, kamu kesimini küçültme ve piyasa ekonomisini güçlendirmeye yönelik tedbirler almışlardır. Bu nedenle özelleştirme yüzyılımızın önemli bir fenomeni olmuştur. Özelleştirme ile varılmak istenen nihai amaç piyasa ekonomisinin mekanizmalarını yerleştirmektir. Bu nedenle bu çalışmada özelleştirme ile piyasa ekonomisinin hangi şartları yerine getirilir? Bu sorunun cevabı aranmıştır. Özelleştirme ile piyasa ekonomisinin önemli şartlarından olan özel mülkiyet, serbest girişim, piyasalarda rekabet ve ekonomik etkinlik sağlanmaya çalışılmaktadır.