YETİŞKİNLERDE SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞININ YORDAYICISI OLARAK PSİKOLOJİK ESNEKLİK VE PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ - Mehmet Enes Sağar (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu araştırmanın amacı, psikolojik esneklik ve problem çözme becerileri değişkenlerinin yetişkinlerin sosyal medya bağımlılığı düzeylerini ne kadar yordadığının incelenmesidir. Çalışmanın araştırma grubunu 2022 yılında Akdeniz Bölgesinde yaşayan 177 (%48,4) erkek, 189 (%51,6) kadın olmak üzere toplam 366 yetişkin oluşturmaktadır. Araştırma grubuna ilişkin yaş ortalaması 44,08’dir. Veri toplama araçları olarak “Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği - Yetişkin Formu”, “Psikolojik Esneklik Ölçeği”, “Yetişkinler İçin Problem Çözme Becerileri Ölçeği” ve “Kişisel Bilgi Formu” kullanılmıştır. Araştırmada veriler çoklu doğrusal regresyon analiz (adımsal) yöntemi ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda, yetişkinlerde sosyal medya bağımlılığını birinci sırada “psikolojik esneklik” ve ikinci sırada “problem çözme becerileri” değişkenlerinin anlamlı düzeyde yordadığı belirlenmiştir.