ВИБІР МОДЕЛІ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ ПІДПРИЄМСТВА ЗАЛЕЖНО ВІД ЙОГО КАТЕГОРІЇ - Валентина Павлова; В’ячеслав Оголь (Економіка та суспільство)
У статті розглянуто питання, пов’язані з обґрунтуванням вибору моделі управління персоналом підприємства сфери торгівлі залежно від його категорії. Виділено у якості найбільш прийнятних для сфери торгівлі: традиційні моделі; функціональні моделі, що базуються на професійних компетентностях; процесно-орієнтовні моделі та моделі, створені на базі сучасних технологій. Наведено специфічні характеристики праці в торгівлі. Розглянуто категорії підприємств – великі, середні, малі та мікропідприємства за встановленими критеріями та вибрано для дослідження – чисельність зайнятих працівників для визначення залежності між розміром підприємства та моделлю управління персоналом. Проведено аналіз статистичної інформації щодо кількості підприємств за категоріями й кількості зайнятих на них працівників у 2013-2023 рр. та їх часток у загальній кількості діючих підприємств і в загальній кількості зайнятих працівників у сфері торгівлі. Виділено можливі моделі управління персоналом відповідно до категорії підприємств роздрібної торгівлі.