Natura 2000 u Bosni i Hercegovini i šumarstvo - Aleksander Golob; Đorđije Milanović (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
U ovome radu predloženi su indikatori za procjenu stanja očuvanosti stanišnih tipova šuma koji su uključeni u prijedlog mreže Natura 2000 za Bosnu i Hercegovinu. Takođe su na osnovu ekoloških karakteristika predloženi indikatori prema kojim bi se moglo procjenjivati stanje očuvanosti vrsta Natura 2000 vezanih za šume. Predloženi indikatori obuhvaćaju vrstu drveća i ostalih biljnih vrsta, način obnove šumskih sastojina, prisutnost mrtvog drveta i starog drveća, a u slučaju Natura 2000 šumskih vrsta i prisutnost nezagađenih vodenih tijela i prilagođeni način šumskih radova. Prema vrijednostima indikatora Natura 2000 šumski stanišni tipovi i vrste svrstani su u grupe u kojima bi se trebala dugoročno osiguravati slična struktura šuma, odnosno u kojima bi se trebao provoditi sličan način gazdovanja.