YÖNETİM VE ORGANİZASYONLA İLGİLİ TÜM MODALARI BENİMSEMELİ Mİ? - Göksel Ataman (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Yönetim ve organizasyonla ilgili yazında moda kavram ve tekniklere geniş oranda yer verilmektedir.Farklı olarak, ilgili yazında yer alan birçok akademik kavramın aksine, sözkonusu kavram ve teknikler uygulamacılar tarafından da izlenmekte ve kabul görmektedir. Moda yönetim kavram ve tekniklerinin sürekli olarak yenilendiği bir ortamda, yöneticiler bunları benimseyip/benimsememe konusunda nasıl bir tutum izlemelidir? Son yirmi yılı içine alan bir dönemde ortaya çıkan hakim yönetim kavram ve tekniklerinin ele alındığı ve altı kritere göre karşılaştırıldığı çalışma bu soruyu cevaplandırmaya çalışmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, yönetim kavram ve tekniklerinin yöneticiler tarafından benimsenme ve vazgeçilmesinde etkili olan faktörler açıklanmaktadır. Yöneticilerin moda kavram ve yaklaşımları uygulamadan önce mevcut yapı ve kültürün uygulamayı destekleyip desteklemediğini gözönünde bulundurmaları gerekir.Yine uygulama için gerekli kaynaklara sahip olunması da önem taşımaktadır.