BATIK MALİYET, POTANSİYEL REKABET VE YARIŞILABİLİRLİK: DENİZYOLU TAŞIMACILIĞI PİYASASI ÖRNEĞİ - Ferhat Pehlivanoğlu; Muhammet Rıdvan İnce (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
YarışılabilirPiyasalar teorisi, bir piyasada az sayıda ve büyük hacimli firmaların piyasaetkinliği açısından dezavantaj oluşturmayabileceğini ileri sürmektedir. Yoğunlaşmave ölçek ekonomilerini tekelci gücün kaynağı olarak gören gelenekselyaklaşımların aksine, Yarışılabilir Piyasalar teorisi bu faktörleri etkinpiyasalar için bir engel olarak görmemiştir. Teori kapsamında piyasaya giriş veçıkışların tamamen serbest olması yüksek endüstri verimi için yeterligörülmektedir. 1980’li yılların başında geliştirilen teori kapsamında bir çokpiyasa türü için ampirik ve teorik çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada,Yarışılabilir Piyasalar Modelinin teorik altyapısı anlatılmış ve Dünya denizyolutaşımacılığı piyasası, potansiyel rekabet ve batık maliyet açısındanincelenmiştir. Yapılan ampirik çalışmalar sonucunda piyasanın Yarışılabilir Piyasalar modelinin temel özelliklerinitaşıdığı sonucuna varılmıştır.