MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN OKUL TERCİH SEBEPLERİ VE UYUM DURUMLARI: SİVRİHİSAR ÖRNEĞİ - REASONS OF SCHOOL PREFERENCES AND COMPLIANCE SITUATIONS OF VOCATIONAL SCHOOL STUDENTS: SİVRİHİSAR SAMPLE - Esra Sertel; Hakan Yıldırım; Serel Özmen Akyol (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Gelişmekte olan ülkelerin ekonomik kalkınmalarındamesleki ve teknik eğitim büyük bir öneme sahiptir. Ülkemizin 2023 hedeflerindenbiri, dünyanın en güçlü ilk 10 ekonomisi arasında yer almaktır. Bu hedefinyerine getirilmesinde, meslek yüksekokullarının rolü ve katkısı göz ardıedilemez. Ancak, meslek yüksekokulu öğrencilerinin okula uyum sorunu yaşadığıgözlemlenmektedir. Bu bağlamda, meslek yüksekokulu öğrencilerinin okul tercihsebepleri ve uyum durumlarının değerlendirilmesi önem kazanmaktadır. Buçalışma, Sivrihisar Meslek Yüksekokulundaki öğrencilerinin okul tercihsebepleri ve uyum durumlarını değerlendirerek, bu iki değişken arasındaki ilişkiyiinceleyip, öğrencilere sunulan olanaklar hakkında daha gerçekçideğerlendirmeler ortaya koymak ve sorunların çözümüne katkıda bulunmak amacıylaplanlanmıştır. Bu çalışmanın evrenini,Sivrihisar Meslek Yüksekokulunda öğrenim görmekte olan öğrencileroluşturmaktadır. Araştırmada tarama modeli kullanılmış, veri toplamak için “okultercih sebepleri ve üniversite yaşamına uyum anketi” uygulanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2016-2017 öğretim yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi SivrihisarMeslek Yüksek Okulunda öğrenim görmekte olan öğrenciler oluşturmaktadır.Araştırmaya toplam 265 öğrenci katılmıştır. Araştırmanın sonucunda; tercihlerindeüniversite ve program hakkında bilgisi olanlar ile yeteneklerini dikkatealanların daha memnun oldukları ve uyum sorunları yaşamadıkları; bu karşınbilinçli seçim yapmamışların memnuniyet ve uyum düzeylerinin düşük olduğunusöylemek mümkündür.