KÜRESELLEŞMENİN EKONOMİK VE SOSYOLOJİK ETKİLERİ: 1997’DEN GÜNÜMÜZE BİBLİYOGRAFİ TABANLI SİSTEMATİK DERLEME ÇALIŞMASI - Dilara Bahtiyar Sarı; Mustafa Gülmez; İlker Şahin (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Küreselleşme, birçok şekildekullanılan bir terimdir, ancak altında yatan ortak fikir ekonomilerin vetoplumların aşamalı bir şekilde entegrasyonudur. Yeni teknolojiler, yeniekonomik ilişkiler, hükümetler, uluslararası örgütler, iş, işçi ve sivil toplumdahil olmak üzere geniş bir yelpazedeki aktörler ulusal ve uluslararasıpolitikalar tarafından yönlendirilmektedir. Küreselleşmenin kendi içinde birçokboyutu olmakla birlikte öne çıkan boyutları ekonomik, sosyo-kültürel ve siyasiboyuttur. Sosyolojik açıdan değerlendirildiğinde küreselleşme; insanların,ailelerin ve toplumların yaşamı ve çalışmaları üzerindeki etkisini ifadeetmektedir. Sistematik derleme deseninde tasarlanan bu çalışma kapsamında,nitel araştırma yöntemi kullanılarak ölçüt örnekleme metodundanfaydalanılmıştır. Bu amaçla araştırmacılar tarafından seçilen iki temel veritabanında yer alan; küreselleşmeninekonomik ve sosyolojik etkilerineilişkin 1997’den günümüze yapılmış çalışmalar bibliyografik olarak taranarakderinlemesine doküman analizine tabi tutulmuştur. Elde edilen bulgularışığında, dünyanın farklı bölgelerinde yapılan araştırmalar irdelenerek,küreselleşmenin ekonomik ve sosyolojik açıdan olumlu veya olumsuz etkilerininülkeden ülkeye değiştiği, ekonomik açıdan gelişmiş veya gelişmekte olanülkelerde farklı etkiler bıraktığı görülmüştür.