Yaşlılarda Cilt Sorunları ve Bakımı - Selma Bayrak; Semiha Akın (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Yaşlanmayla birlikte yaşlılar çeşitli cilt sorunlarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Yaşın ilerlemesiylecilt yapısının değişmesi, kan dolaşımının yavaşlaması ve kapiller damar kırılganlığının artmasıgibi değişikliklerin sonucunda yara iyileşmesi gecikir ve ekimoz gelişme riski artar. Fonksiyonelyetersizlikler, kronik hastalıklar, duyusal ve motor kayıplar, unutkanlık, konfüzyon ve görme sorunlarınedeniyle yaşlılarda daha kolay bozulur, yaralanma riski artar ve cilt bakımı daha da ihmaledilebilir. Yaşlılıkta cilt bütünlüğünün korunması ve cilt bakımı önemli hale gelir. Hemşireler yaşlıbireyin cilt bütünlüğünün sistematik olarak değerlendirilmesi, olası sorunlara yönelik girişimlerinplanlanması, cilt bütünlüğünün korunması ve sürdürülmesinde önemli rol ve sorumluluklar üstlenmektedir.Bu derlemede yaşlılarda sık görülen cilt sorunlarına ve cilt bütünlüğünü korumayayönelik girişimlere değinilmiştir.