Aerobik Cimnastik 13. Avrupa Şampiyonası’nda yarışan sporcuların artistik, uygulama ve zorluk puanları ile sonuç puanları arasındaki ilişki - Özlem Keskin (ROL Spor Bilimleri Dergisi)
Bu araştırmanın amacı, aerobik cimnastikte 13. Avrupa şampiyonasında müsabakalara katılan 15-17 yaş grubunda farklı kategorilerde yarışan sporcuların sıralamada kendilerine yer bulmak için seri içerisinde gerçekleştirdikleri artistik, uygulama ve zorluk bileşenlerinden elde edilen puanların sonuç puanı ile ilişkisini incelemektir. Araştırma kamuya açık, işlenmemiş bir formattaki verilerle betimsel bir çalışma olarak yürütülmüştür. Sporcuların derecelerini belirleyen puanlar, yarışmanın resmî sonuç kitabından elde edilmiştir. Araştırmadan elde edilen verilere uygulanacak olan testlerin seçimi öncesinde Shapiro-Wilk normallik testi uygulanmış olup verilerin normal dağılım göstermediği belirlenmiştir. Bu nedenle, tek erkekler ve tek bayanlar kategorilerindeki puan farklılıklarının belirlenmesi için Mann Whitney-U testi, çiftler, trio ve grup kategorilerindeki puan farklılıklarının belirlenmesi için ise Kruskal Wallis H testi kullanılmıştır. Artistik, uygulama ve zorluk puanlarının sonuç puanı ile ilişkisinin belirlenmesi için de Spearman korelasyon testi kullanılmıştır. Artistik, uygulama, zorluk ve sonuç puanları karşılaştırıldığında kategorilere göre istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur (p<0,05). Ayrıca artistik, uygulama ve zorluk puanları ile sonuç puanı arasında çok yüksek düzeyde pozitif ve anlamlı ilişki bulunmuştur (p<0,01). Sonuç olarak, sonuç puanı ile doğrudan ilişkili olan zorluk, uygulama ve artistik puanlarının üst düzeylere çıkarılması için, oldukça teknik ve karmaşık becerilerin birleşiminin sergilenmesini gerektiren performansın geliştirilmesi için gerekli olan antrenman önlemlerinin alınmasının önemli olduğu söylenebilir.