KORO DERSİ MOTİVASYON ÖLÇEĞİ GELİŞTİRİLMESİ VE ÖĞRENCİLERİN MOTİVASYON DÜZEYLERİNİN KARŞILAŞTIRILMALI OLARAK İNCELENMESİ - DEVELOPING A MOTIVATION SCALE FOR CHOIR EDUCATION AND A COMPARATIVE ANALYSIS OF THE STUDENT’S MOTIVATION LEVELS - Aykut Sarıçiftçi; H. Seval Köse (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu araştırmanınamacı, öğrencilerin koro dersineyönelik motivasyonlarının ölçülmesine yönelik olarak Koro DeersiMotivasyon Ölçeği (KDMÖ) geliştirilmesi ve Üniversitelerin Müzik Eğitimi Anabilim Dalı birinci ve dördüncü sınıföğrencilerinin koro dersine ilişkin motivasyon düzeylerinin, KDMÖ yoluyla vebelirlenen değişkenler açısından karşılaştırmalı olarak incelenmesidir.Betimsel taramamodelinde yürütülen araştırmanın motivasyon ölçeği oluşturma aşamasında 48maddeden oluşan bir havuz oluşturulmuş, taslak halinde belirlenmiş olan ölçek,görüş alınmak üzere uzmanlara gönderilmiştir. Uzman görüşleri sonucunda ölçektaslağındaki madde sayısı 32 ye düşmüştürÖğrencilerin korodersine yönelik motivasyon düzeylerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesiamacı doğrultusunda, yöntem bölümünde hazırlanma süreci detaylı olarakaçıklanan KDMÖ, 8 farklı üniversitenin MüzikEğitimi Anabilim Dallarında öğrenim gören 505 öğrenciye uygulanarak, birinci vedördüncü sınıf öğrencilerinin koro dersine yönelik motivasyon düzeyleri;cinsiyet, mezun olunan lise, sınıf değişkenleri açısından incelenmiştir.