ORTA ÖLÇEKLİ BİR GÜÇ OLARAK AVRUPA BİRLİĞİ: SÖYLEM VE UYGULAMA - Taylan Özgür Kaya (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Bu makale, AB’nin, dış politika amaçları, ilkeleri ve davranışlarını göz önüne alarak Andrew F. Cooper, Richard A. Higgott ve Kim Richard Nossal tarafından ortaya konan davranışsal model ışığında orta ölçekli bir güç olarak tanımlanıp tanımlanamayacağı sorusuna cevap bulmayı amaçlamaktadır. Sonuç olarak, Birliğin “hayır için güç” söylemi çerçevesinde dünyayı herkes için daha iyi bir yer haline getirmek için yürüttüğü faaliyetler, dış politikasında etkin çok taraflılığa ve Birleşmiş Milletlere verdiği önem, Paris İklim Anlaşmasının imzalanması ile sonuçlanan 2015 Paris İklim Konferansı öncesi ve esnasında oynamış olduğu entelektüel ve girişimci liderlik, arabuluculuk ve köprü kurucu rol ve kendi ile hemfikir olan aktörlerle kurduğu işbirlikleri Birliğin dış politika davranışları açısından orta ölçekli bir güç olarak hareket ettiğini göstermektedir.