Analiza potencijala za uvođenje sistema pametnih mreža u Bosni i Hercegovini - Jasmina Imamović; Sanda Midžić Kurtagić; Esma Manić (Energija, Ekonomija, Ekologija)
U radu je prikazana analiza postojećeg stanja u pogledu razvoja elektrodistributivne mreže i potencijala za razvoj pametne mreže u odabranoj pilot regiji Bosne i Hercegovine. Osim procjene okvira politike, u opseg analize uključeno je nekoliko kriterija zasnovanih na indikatorima: udio obnovljive energije i obnovljive energije kao distribuiranog energijskog resursa, ukupan udio distribuiranih energijskih resursa, broj instalisanih pametnih brojila za mjerenje potrošnje električne energije, broj stanica za punjenje električnih vozila, kapaciteti za skladištenje energije i tehnološki razvoj. Ukupna analiza procjene urađena je normalizacijom izračunatih vrijednosti indikatora na skali od 1-5. Indikatori su pokazali da je sektor pametnih mreža u Regiji trenutno nedovoljno razvijen.