MUHAMMED RIZA ŞAH'IN TÜRKİYE ZİYARETİ (15-29 Mayıs 1956) - Kamuran Karabalık (Tarih ve Tarihçi)
II. Dünya Savaşı’ndan sonra ortaya çıkan siyasi ortam Türkiye ve İran’ı birbirlerine yaklaştırdı. Sovyet Rusya tehdidinin sebep olduğu bu yakınlaşmada iki devlet ilişkilerini geliştirmek amacıyla karşılıklı ziyaretler gerçekleştirdiler. Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın 20 Eylül 1955 tarihinde İran’ı ziyaret etmesinden sonra Muhammed Rıza Şah da 15 Mayıs 1956 tarihinde Türkiye’ye geldi. Büyük bir törenle karşılanan şah, sırasıyla Ankara, Karabük, Zonguldak, İstanbul, Yalova, Bursa, İzmir ve Balıkesir gibi birçok yeri ziyaret etti. Bu ziyaretler sırasında halkın yoğun sevgi gösterileri ile karşılanan şah, durumdan oldukça memnundu. Ayrıca, şahın bu ziyareti münasebetiyle T.C. Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) Genel Müdürlüğü tarafından bir lira değerinde olan hatıra pulları basıldı. Onuruna gösteriler yapılan şaha, Ankara Belediyesi tarafından fahri hemşehrilik, İstanbul Üniversitesi tarafından da fahri hukuk doktorluğu payesi tevcih edildi. Ziyaretleri sırasında her seferinde Türkiye-İran dostluğuna vurgu yapan şah, 29 Mayıs 1956’da ülkesine döndü. Bu çalışmanın amacı, Muhammed Rıza Şah’ın Türkiye’ye yaptığı ziyareti ve bu ziyaretin safhalarını basın-yayın ve telif-tetkik eserler ışığında incelemektir.