Krakowski projekt czterotomowej „Historii kina” - Tadeusz Lubelski (Kwartalnik Filmowy)
Tekst prezentuje projekt czterotomowej Historii kina pod redakcją T. Lubelskiego, I. Sowińskiej i R. Syski, przygotowywanej w Instytucie Sztuk Audiowizualnych Uniwersytetu Jagiellońskiego. W zamierzeniu autorów ma to być książka wykorzystująca nowe źródła, uwzględniająca przyjęte dziś kryteria ocen i aktualne opracowania naukowe, która w formie kompetentnej narracji będzie uczyć rozumienia dziejów kina, a zarazem stanowić bazę lekturową dla dalszych studiów.