Вплив сучасних інформаційних технологій на діяльність правоохоронних органів: основні тенденції та ризики - O. D. Zhuchenko (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Розглянуто цифрову трансформацію розкриття, розслідування та попередження кримінальних правопорушень, яка значною мірою впливає на слідчу діяльність та процес розслідування, змінює практики у сфері прийняття рішень. Доведено, що поява та розвиток інформаційних технологій багато в чому визначає виконання покладених на правоохоронні органи традиційних функцій, а також впливає на появу нових функцій. Зокрема майбутнє реалізації правоохоронними органами функції з розслідування кримінальних правопорушень багато в чому визначатиметься розвитком нової підгалузі криміналістики – цифрової криміналістики. Розглянуто появу нових концепцій функціонування правоохоронних органів, серед яких електронна поліція, віртуальна поліцейська ділянка та ін., як елементів електронного управління. Створення електронної поліції з точки зору ефективності та результативності має ґрунтуватися на етичних засадах, таких як повага до конфіденційності, підзвітність та прозорість. Визначено, що віртуальна поліцейська ділянка, як інноваційна новаторська технологічна платформа, оптимізує діяльність правоохоронних органів, пов’язує громадськість та правоохоронні органи через інтуїтивно зрозумілу платформу для повідомлення про злочини та доступ до послуг та багато іншого.