DOĞRUDAN YABANCI SERMAYE YATIRIMLARI İLE EKONOMİK BÜYÜME İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME: TÜRKİYE (1995-2017) - Deniz Dilara Dereli (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Buçalışmada, 1995-2017 döneminde Türkiye’de doğrudan yabancı sermaye yatırımları ileekonomik büyüme arasındaki ilişki incelenmiştir. Toda-Yamamoto nedensellik testi ile kısadönemli nedensellik ilişkisi araştırılırken, değişkenler arasındaki uzundönemli ilişkinin varlığı ve bu ilişkinin yönü sırasıyla Johansen Ko-entegrasyontesti ve Hata Düzeltme Modeline dayalı nedensellik analizi ile incelenmiştir.Çalışma sonucunda Türkiye’de uzun dönemde doğrudan yabancı sermayeyatırımlarında ekonomik büyümeye doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisibulunmuştur.