تاثیر سطوح بالای مکمل روی در خوراک بر غلظت لپتین سرم خون گاوهای انتظار زایمان و سطح ایمیونوگلوبولین جی و پروتئین کل سرم و سلامت گوساله‌ها - سینا الهیاری; مرتضی چاجی; مرتضی مموئی (پژوهش در نشخوارکنندگان)
سابقه و هدف: افزایش فراهمی روی در خون باعث بهبود تولید و تقویت سیستم ایمنی می‌شود. با توجه به ارتباط بین روی، لپتین و سیستم ایمنی، این آزمایش با هدف بررسی تاثیر مکمل روی بالاتر از سطح توصیه شده توسط ان آر سی بر غلظت سرمی روی و لپتین در گاوهای انتظار زایمان و در پی آن میزان ایمیونوگلوبولین جی آغوز و انتقال آن‌ها به گوساله انجام شد. مواد و روش‌ها: این آزمایش از 25 روز قبل از تاریخ زایش تخمینی تا 30 روز بعد از زایش انجام شد. تعداد 36 راس گاو شیری هلشتاین با میانگین شکم 1/3 و 9/2 به ترتیب برای تیمار شاهد دارای 75 و تیمار حاوی روی بالا با 150 میلی‌گرم در کیلوگرم مکمل روی گروه بندی شدند. خوراک دهی به گاوها یک بار در روز راس ساعت نه صبح انجام شد و غیر از مقدار روی تفاوتی بین جیره‌ دو گروه تیماری وجود نداشت. برای اندازه گیری غلظت روی و لپتین سرم، نمونه‌های خون از گاوهای والد در روزهای 25- و 5- نسبت به روز زایش از ورید دم گرفته شد.در دو ساعت بعد از زایمان، هر گوساله دو بار به صورت آزاد از آغوز مادر خود تغذیه شده و نمونه‌ای از آن برای اندازه‌گیری ایمیونوگلوبولین جی آغوز استفاده شد. در 24 ساعت بعد از تولد گوساله، برای سنجش ایمیونوگلوبولین جی و پروتئین کل سرم گوساله از ورید گردنی خون‌گیری شد. نمره سلامت (بینی، چشم و گوش، مدفوع، سرفه بعلاوه‌ی دمای رکتوم) به صورت جداگانه برای هر گوساله تا 30 روز پس از تولد ثبت شد. یافته‌ها: استفاده از 150 میلی‌گرم در کیلو گرم مکمل روی در جیره باعث افزایش معنی‌دار غلظت سرمی روی و لپتین گاوها در روز 5- نسبت به شاهد شد (۰۵/۰P<). غلظت ایمیونوگلوبولین جی آغوز و همچنین ایمیونوگلوبولین جی و پروتئین کل سرم نیز تحت تاثیر تیمار افزایش یافت (۰۵/۰P<). همبستگی مثبتی بین ایمیونوگلوبولین جی آغوز و سرم گوساله‌ها مشاهده شد (۰۵/۰P<). نمره سلامت گوساله‌ها تفاوت معنی‌داری نداشت. نتیجه گیری: احتمالا استفاده از مقادیر روی بالاتر از توصیه ان آر سی در جیره‌ی گاوهای دوره‌ی انتقال، می‌تواند با افزایش سطح روی و لپتین سرم خون والد به بهبود و تقویت سیستم ایمنی گوساله‌ها کمک کند. یافته‌ها: استفاده از 150 میلی‌گرم در کیلو گرم مکمل روی در جیره باعث افزایش معنی‌دار غلظت سرمی روی و لپتین گاوها در روز 5- نسبت به شاهد شد (۰۵/۰P<). غلظت ایمیونوگلوبولین جی آغوز و همچنین ایمیونوگلوبولین جی و پروتئین کل سرم نیز تحت تاثیر تیمار افزایش یافت (۰۵/۰P<). همبستگی مثبتی بین ایمیونوگلوبولین جی آغوز و سرم گوساله‌ها مشاهده شد (۰۵/۰P<). نمره سلامت گوساله‌ها تفاوت معنی‌داری نداشت. نتیجه گیری: احتمالا استفاده از مقادیر روی بالاتر از توصیه ان آر سی در جیره‌ی گاوهای دوره‌ی انتقال، می‌تواند با افزایش سطح روی و لپتین سرم خون والد به بهبود و تقویت سیستم ایمنی گوساله‌ها کمک کند.