ПЕРСПЕКТИВНІ НАПРЯМИ РОЗВИТКУ КОРПОРАТИВНОЇ ЕТИКИ ПІДПРИЄМСТВ - Ірина Фурман; Ярослав Гонтарук; Людмила Пронько (Економіка та суспільство)
Досліджено еволюцію концепції корпоративної етики від її зародження в ХХ столітті до сучасних реалій. Акцентується увагу на тому, що сучасна корпоративна етика – це не просто набір правил, а комплекс цінностей, які спрямовані на збереження довкілля, соціальну відповідальність та дотримання закону. Доведено, що основними категоріальними засадами корпоративної етики є відкритість, ділова спроможність та дотримання правових норм. Також пропонуються практичні рекомендації щодо розробки та впровадження кодексів корпоративної етики. Підкреслено, що успіх кодексу залежить від того, наскільки він відповідає реальним потребам компанії та інтегрований в її корпоративну культуру. Для цього необхідно провести детальний аналіз діяльності компанії, визначити ключові цінності та розробити чіткі і зрозумілі правила поведінки. Важливо також передбачити механізми контролю за дотриманням кодексу та забезпечити його регулярне оновлення.