INFORMACIJOS VISUOMENĖS SAMPRATA: SENŲJŲ VYNMAIŠIŲ GNIAUŽTAI - Marius P. P. Šaulauskas (Problemos)
Straipsnis skirtas informacijos visuomenės sampratos pamatinių metodologinių-aksiologinių charakteristikų atodangai. Jame parodoma, pirma, kad labiausiai paplitusi informacijos visuomenės samprata yra grindžiama egzistencine informacijos visuomenės kaip realaus fenomeno ir jo nelygstamos svarbos prielaida ir, antra, kad tokia egzistencinė-aksiologinė prielaida yra artikuliuojama įprastinio, liberalaussocialdemokratinio, moderniojo ideologinio diskurso terminais. Straipsnyje kritiškai aptariama ir viešoji informacijos visuomenės sampratos vartosena nūdienėje Lietuvoje. Prasminiai žodžiai: informacijos visuomenė, ideologija, infopesimizmas, infooptimizmas, racionalaus pasirinkimo teorija, egzistencinė-aksiologinė prielaida.