Komunikacijski sistem mobilnih učesnika - Damir Gulin (Vojnotehnički Glasnik)
Komunikacijski sistem mobilnih veza omogućava novi kvalitet u telekomunikacijama: dostupnost učesnika s bilo kojeg mjesta u bilo koje vrijeme. Zahvaljujući toj izvanrednoj prednosti, masovno je prihvaćen u svijetu. Za sada je podsistem javne telefonske mreže, a u budućnosti će vjerojatno biti podsistem ISDN mreže sa svim prednostima tog sistema. Postojeći nacionalni sistemi zadovoljavaju potrebe mobilnih učesnika unutar državnih granica, dok će budući panevropski sistem proširiti operativne mogućnosti na čitav evropski kontinent. Jugoslavija eksperimentalno ispituje mogućnost uvođenja mobilnog komunikacijskog sistema na bazi nordijskog sistema NMT-450.