Dom jako miejsce kształtowania świadomości ekologicznej Polaków - Monika Podkowińska; Antoni Świerczek; Beáta Balogová (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Dom stanowi miejsce, w którym młodzi ludzie dorastają, uczą się i rozwijają kompetencje niezbędne do sprawnego funkcjonowania w społeczeństwie. To miejsce, w którym kształtowane są postawy, opinie i zachowania najmłodszych członków rodziny, dotyczące również środowiska naturalnego. Celem artykułu jest przedstawienie miejsca domu rodzinnego - rodziny w kontekście kształtowania świadomości ekologicznej Polaków. Prezentowany w artykule temat oparty został o literaturę przedmiotu, a także wyniki badań dotyczące problematyki odnoszącej się do świadomości ekologicznej Polaków (m.in. CBOS, EcoBarometr, Raport z badania świadomości i zachowań ekologicznych mieszkańców Polski 2022). Autorzy wykorzystali analizę danych zastanych w postaci desk research. Badania (EcoBarometr2023; EcoBarometr 2024) pokazują, iż głównym źródłem informacji dotyczącej środowiska naturalnego są media, nie zaś rodzina. W przypadku młodych ludzi głównym źródłem staje się Internet, a wraz z wiekiem wzrasta w tym zakresie znaczenie telewizji. Wyniki prezentowanych w artykule badań wskazują również na to, że zdecydowana większość Polaków podejmuje działania służące środowisku w obszarze domu rodzinnego (np. segregowanie śmieci). Jednakże motywacje do podejmowania tego typu działań nie są wynikiem jedynie dbałości o środowisko, lecz w równym stopniu wynikają z przyczyn natury ekonomicznej. Rodzina nie stanowi środowiska, w którym rozmowa staje się podstawowym narzędziem kształtowania świadomości ekologicznej Polaków. Ani dom, ani szkoła w opinii badanych nie stanowią głównych źródeł informacji dotyczących środowiska naturalnego. Istotnym staje się zatem zwrócenie uwagi na znaczenie jakie środowisko rodzinne powinno odgrywać w sferze kształtowania postaw i zachowań ekologicznych młodych ludzi.