Osoby z niepełnosprawnością jako interesariusze organizacji - Iryna Manczak; Maria Bajak (Przegląd Prawno-Ekonomiczny)
Celem artykułu jest przedstawienie problematyki osób z niepełnosprawnością jako interesariuszy organizacji. Opracowanie ma charakter koncepcyjny. Podjęty temat przeanalizowano w kontekście teorii interesariuszy. Zidentyfikowano obszary wsparcia osób z niepełnosprawnością przez organizacje, a także zwrócono uwagę na wartości dostarczane przez nie interesariuszom reprezentującym omawianą grupę społeczną. Ponadto w artykule wyszczególniono przykładowe mierniki realizacji koncepcji społecznej odpowiedzialności biznesu wobec osób z dysfunkcjami.