ASMENŲ, SERGANČIŲ I TIPO CUKRINIU DIABETU, PSICHOEMOCINĖ BŪSENA IR VEIKLOS PROBLEMOS COVID-19 PANDEMIJOS METU - Irma Katkauskaitė; Daiva Baltaduonienė (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
Cukrinis diabetas – visame pasaulyje paplitusi liga. COVID-19 pandemija sukėlė didelį nerimą visiems pasaulio žmonėms, ypač tiems, kurie serga lėtinėmis ligomis. Sergantiesiems I tipo cukriniu diabetu pandemija apribojo galimybes naudotis kasdienėmis medicinos paslaugomis, lankantis ligoninėse ar skubios pagalbos punktuose, esant ligos pablogėjimui. Įpročių ugdymas yra vienas iš pagrindinių ergoterapijos tikslų, skirtų lėtinėms ligoms valdyti, sveikatos priežiūros akcentavimas, kurį tęsiant palaikomi tinkami sveikatos rodikliai ir išugdomi nauji kasdieniai įpročiai. Straipsnyje analizuojama asmenų, sergančių I tipo cukriniu diabetu, psichoemocinė būsena ir iškilusios problemos kasdienėje, darbinėje ir laisvalaikio veiklose COVID-19 pandemijos metu. Tyrimo rezultatai atskleidė, jog informantų psichoemocinė būsena COVID-19 pandemijos metu pablogėjo; labiausiai išryškėjo kitų žmonių palaikymo svarbumas, jaudinimasis ir baimė; kasdienės veiklos problemos buvo susijusios su judrumo apribojimu, gliukozės kiekio stebėjimo ir savarankiško pasirūpinimo svarba; tiek darbinė, tiek laisvalaikio veiklos tapo pasyvesnės.