Anne Sütü ve Emzirmeye İlişkin Ebe ve Hemşirenin Rolü - Gülümser Arça; Hafsa Işık (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Anne sütü, yenidoğanın sağlığının korunması ve geliştirilmesi, büyüme-gelişme süreçlerine sağlıklıbir şekilde devam edebilmesi için gerekli olan en temel besin kaynağıdır. Anne sütünün anneve bebek sağlığı üzerinde kısa ve uzun vadeli yararları olduğu bilinmektedir. Ancak anne sütününve emzirmenin yaşam boyu sağladığı yararlar evrensel ölçüde kabul görse de emzirme oranlarınınistenilen düzeyde olmadığı görülmektedir. Uluslararası ve ulusal emzirme programlarında,emzirme oranlarının iyileştirilmesi sürecinde ebe ve hemşirelere büyük sorumluluklar düştüğübelirtilmiştir. Emzirme, öğrenilen bir davranış olup, emzirme davranış ve tutumlarının geliştirilmesiiçin doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrası dönemde emzirme eğitiminin verilmesiönem taşımaktadır. Yapılan çalışmalarda emzirme eğitimine yeterli düzeyde önem verilmemesidurumunda emzirme oranlarının olumsuz yönde etkilendiği bildirilmiştir. Başarılı emzirmede 10adımın 2018 yılında revize edildiği çalışmada, annelere verilecek olan emzirme eğitimi ve danışmanlıkuygulamalarına ek olarak, personelin emzirmeyi desteklemek için yeterli bilgi ve donanımasahip olması gerektiği vurgulanmıştır. Bu nedenle emzirme eğitimini ve danışmanlığınıverecek olan personelin bilgi ve uygulamaları büyük önem taşımaktadır. Bu derlemede ebe vehemşirelerin anne sütü ve emzirme konusundaki bilgi düzeyleri ve uygulama durumları ele alınarak,ebe ve hemşirelerin emzirmedeki rollerinin tartışılması amaçlanmaktadır.