Nieprawidłowości narządu żucia w zespole Turnera - Maria Pospieszyńska; Eugeniusz Korman (Pediatric Endocrinology, Diabetes and Metabolism)
Celem pracy było poznanie zmian w narządzie żucia u chorych z zespołem Turnera. Materiał stanowiło 31 dziewcząt z zespołem Turnera w wieku od 11 do 23 lat, w tym 15 z kariotypem 45,X, 9 - z kariotypem mozaikowym, 2 - z aberracjami strukturalnymi chromosomu X i 5 - z nieoznaczonym kariotypem przy typowym fenotypie dla tego zespołu. Spośród metod badawczych zastosowano: ortodontyczne badanie kliniczne zewnątrz- i wewnątrzustne, pantomograficzne badanie uzębienia, badanie szerokości łuków zębowych i wysokości podniebienia na gipsowych modelach szczęki i żuchwy cyrklem Korkhausa i cefalometryczne badanie na bocznych teleradiogramach głowy. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że do typowych zmian w narządzie żucia u chorych z zespołem Turnera należą: skrócenie korzeni, hipoplazja szkliwa i zmiany kształtu koron zębów oraz zgryz krzyżowy częściowy boczny. Nie udało się natomiast potwierdzić wymienianego przez innych autorów występowania wysokiego podniebienia i małej, retrogenicznej żuchwy.