Teknoloji Kabul Modeli: Önceki Yordayıcıların incelenmesi - Ummuhan AVCI YUCEL; Yasemin GULBAHAR (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmada teknoloji kabulünün olası yordayıcılarını nitel bir incelemeyle analiz etmek amaçlanmıştır. Kuramsal çerçevelerini Teknoloji Kabul Modeli (TKM)’nin oluşturduğu makaleler bu çalışmanın hedefini oluşturmaktadır. Bu nedenle 1999 ve 2010 yılları arasında 32 dergi ve 9 konferansta yayınlanmış olan 50 makale incelenmiştir. Araştırma sonuçlarında incelenen makalelerin çoğunluğunun eğitim ve iş alanları hakkında olduğu görülmüştür. Bu makaleler üç temel hedefe yönelik incelenmiştir: (1) etkili ve etkisiz bulunan TKM değişkenlerini kritik bir bakış açısıyla incelemek; (2) en etkili bulunan değişkenlerin kullanımını vurgulamak; (3) TKM’nin çalışma alanlarını ortaya çıkarmak. Bu makaleler tümevarımsal yaklaşım ile içerik analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Bu çalışmanın ilk aşamasında daha önceden tanımlanmış kavramlara göre kodlama yapılmış (tarama, ölçüt belirleme) ve bu bağlamda temalar elde edilmiştir. Daha sonra veriler temalara göre organize edilmiş, gruplanmış ve uygun durumlarda sayısallaştırılmıştır. Son olarak elde edilen bulgular yorumlanmıştır. Sonuçlar birçok yeni değişkenin var olan değişkenlere eklenmesine rağmen TKM’deki temel değişkenlerin en etkili değişkenler olarak kaldığını göstermiştir.