Bir grup Türk popülasyonunda bifid mandibular kondil prevalansının konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile retrospektif olarak değerlendirilmesi - Sevde Göksel; Merve Yelken Kendirci; İlknur Özcan (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Bu çalışmanın amacı bifid mandibular kondilin (BMK) bir grup Türk popülasyonundaki prevalansının Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi (KIBT) ile retrospektif olarak değerlendirilmesidir.Gereç ve Yöntemler: Bu retrospektif çalışmada, 2015-2018 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı’na çeşitli nedenlerle başvuran 572 hastaya ait (308 kadın, 264 erkek) KIBT görüntüleri değerlendirilmiş ve bifid mandibular kondil tespit edilen vakalar yaş, cinsiyet ve lateralite açısından istatiksel olarak analiz edilmiş ve görülme sıklıkları belirlenmiştir.Bulgular: Ortalama yaşları 41,5 olan 15-87 yaş aralığındaki 572 hastanın 32’sinde (19 kadın, 13 erkek) BMK tespit edilmiştir. BMK, 5 hastada bilateral; 27 hastada ise unilateral olarak görülmüştür. BMK görülme sıklığı kadınlarda % 6.1 erkeklerde % 4.9 olarak belirlenmiştir.Sonuç: Araştırmamızda BMK prevalansı % 5.6 oranında bulunmuş olup önceki çalışmalara göre yüksektir. Kadın ve erkeklerde BMK görülme sıklığında, istatiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05).ANAHTAR KELİMELER