İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ AÇISINDAN KARİYER YÖNETİMİ - Ayşe İRMİŞ; Sabahat BAYRAK (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Günümüz yönetim anlayışında örgütlerin başarısında en önemli rolü oynayan unsur insanların beceri ve yeteneklerinin sürekli geliştirilmesidir. İnsanların gelişmeye açık olması, örgütlere kariyer planlaması ve kariyer geliştirme yöntemlerini uygulayarak daha etkin ve verimli olma fırsatını vermektedir. Bugün işletme yönetimi açısından bireyler herhangi bir ilerleme olmaksızın aynı işte bilgilerini ve becerilerini geliştirerek kariyer sağlayabilirler. Böylece kendini gerçekleştirme ihtiyacını karşılayan bireyler yaptıkları işten daha fazla tatmin olma ve gurur duyma imkanına kavuşurlar. Örgütler ise, teknolojinin hızla geliştiği, yeni iş yöntemlerinin ortaya çıktığı, işgören tatmin ve motivasyon faktörlerinin çoğalıp çeşitlendiği şartlarda çalışanlarını kariyer planlaması ve kariyer geliştirmesi ile sürekli dinamik, tatminkar ve örgütün gelecekteki taleplerine hazır tutabilirler. Böylece kariyer planlama ve kariyer geliştirme ile insan kaynakları etkili kullanılabilir, hızlı rekabet şartlarına uyum sağlanabilir.