TÜRKİYE’DE 1980 SONRASI YAŞANAN ÜÇ BÜYÜK KRİZ VE SONUÇLARININ EKONOMİ-POLİTİĞİ - Emine FIRAT (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Ekonomik kriz süreci, ülke ekonomileri için tehlikeli ve istikrarsız bir dönem anlamına gelmesine rağmen, ekonomik yapıda bir dönüm noktası olarak da ifade edilmektedir. Ülkelerin ekonomik göstergelerinin birinde veya hepsinde ortaya çıkabilecek dengesizlikler, hem tehlike hem de fırsat yaratacak krizlere davetiye çıkarmaktadır. Ekonomik krizler çok değişik şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Ekonomik, siyasal, teknolojik, sosyo-kültürel gelişmelerle küreselleşme ve rekabet alanında dünyada yaşanan hızlı değişimler krizlerin ortaya çıkmasına elverişli bir ortam hazırlamaktadır. Bu çalışmada yapılan incelemeler ve değerlendirmeler ışığında, ülkemizde ve dünyada yaşanan krizleri önlemek için gerekli önlemlerin ve IMF destekli istikrar programlarının her şeyden önce zamanında uygulamaya konması gerektiği sonucuna varılmaktadır. İstikrar politikaları ile IMF destekli istikrar programları arasında güçlü bir ilişkinin olduğu saptanmıştır. Günümüzde Türkiye açısından kriz koşullarının hala geçerliliğini koruduğu, ancak küreselleşme sürecine uyum sağlayamaya çalışan liberal bir toplum düzeni içerisinde her alanda dengeleri sağlayacak politikalarla yeni fırsatların değerlendirilmesi ve ülke refahının sağlanmasının yerinde politika ve müdahalelerle her zaman mümkün olduğu görüşüne varılmıştır.