Особливості правового регулювання розміщення пасік на землях лісового фонду України - V. V. Latysheva; I. V. Pustovit (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті досліджено правові аспекти розміщення пасік на землях лісового фонду України, що має важливе значення для розвитку бджільництва та підтримання екологічної стабільності. Встановлено, що бджільництво сприяє підтриманню біорізноманіття та покращенню стану природних ландшафтів через запилення рослин. Проаналізовано законодавчі норми, зокрема, Закон України «Про бджільництво» та Лісовий кодекс України, які регламентують порядок використання земель для ведення бджільництва. Встановлено, що ліси відіграють величезну роль у бджільництві, адже значна частина лісових екосистем України є якісним і продуктивним медозбором. Виділено ключові проблеми правового регулювання, серед яких недостатнє нормативне регулювання критеріїв розміщення пасік і контролю за їхньою діяльністю.