بررسی آزمایشگاهی تأثیر نانوذرات اکسید آهن اصلاح ‌سطحی ‌شده با آسکوربیک‌اسید در فرایند ازدیاد برداشت نفت - محمدرضا حسنی; بهنام سبزی دیزجیکان; آرزو جعفری (مجله مهندسی شیمی ایران)
بررسی به‌کارگیری نانوذرات در فرایندهای ازدیاد برداشت نفت، موضوع مطالعات جدید پژوهشگران متعددی بوده‌است. در تحقیق پیشِ رو، روش هم‌رسوبی برای سنتز نانوذرات Fe3O4 به‌کار رفت. برای دست‌یابی به سوسپانسیون پایداری از نانوذرات سنتزشده در آب، از آسکوربیک‌اسید برای اصلاح سطحی آن‌ها استفاده شد و آزمون‌های مختلف شناسایی شامل آزمون‌ طیفسنج فروسرخ تبدیل فوریه (FTIR) به‌منظور بررسی تشکیل گروه‌های عاملی مربوط‌ به مواد استفاده‌شده، میکروسکوپ الکترونی روبشی نشر میدانی به‌منظور مطالعۀ اندازۀ نانوذرات و ریخت‌شناسی آن‌ها، پتانسیل زتا به‌منظور بررسی بار سطحی نانوذرات سنتزشده، انجام شد. باتوجه‌به نتایج، اصلاح سطحی اندازۀ نانوذرات را افزایش داده‌است که البته این مقدار بسیار پایین گزارش شد. هم‌چنین باتوجه‌به نتایج آزمایش پتانسیل زتا اصلاح سطحی منجربه افزایش بار سطحی نانوذرات و درنتیجه منجربه پایداری نانوذرات در آب شده‌است. هم‌چنین آزمایش‌های سیلابزنی در میکرومدل برای بررسی تأثیر حضور نانوذرات در سیال تزریقی در فرایند ازدیاد برداشت نفت به‌کار رفت. میزان بازیافت نفت درحضور نانوذرات درمقایسه‌با عدم حضور آنها افزایش پیدا کرد و از 19/8 درصد به 30/9درصد- برای نانوذرۀ اکسید آهن اصلاح سطح شده بااستفاده‌از آسکوربیک اسید- رسید که افزایش 11 درصدی را نشان میدهد.