ÜÇ BOYUTLU MERMER KESME PROBLEMİ İÇİN BİR TAM SAYILI DOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODELİ - Yusuf Şahin; Gokhan Yilmaz (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Mermer ocaklarından bloklar halinde çıkarılan mermerler fabrikalarda birtakım kesim işleminden geçmektedir. Bloklar ilk önce plakalar halinde kesilmektedir. Daha sonra bu plakalardan nihai ürün olan fayanslar elde edilmektedir. Hem plaka hem de fayans üretimi esnasında müşterilerin talep ettiği ürün boyutları dikkate alınmaktadır. Bu durum her talep için farklı kesim planlarının oluşturulmasına neden olmaktadır. Kesim planları oluşturulurken dikkat edilen en önemli husus atık miktarının en aza indirilmesidir. Atık miktarının minimize edilebilmesi için kesilecek her blok ve sipariş için yeniden kesim planının belirlenmesi gerekmektedir. Bu çalışmada atık mermer miktarını en aza indirecek kesim planını oluşturmaya odaklanılmıştır. Bunun için tam sayılı doğrusal programlama modeli geliştirilmiştir. Geliştirilen model hem plaka üretim sürecinde hem de fayans üretim sürecinde ortaya çıkacak atık miktarını en aza indirmeyi amaçlamıştır. Model bir mermer fabrikasının verileri kullanılarak çözülmüştür.