SAĞLIK HİZMETLERİ KULLANIMINI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN PANEL VERİ ANALİZİ İLE BELİRLENMESİ - Canser Boz; Özgür İnce; Faruk Yılmaz (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Günümüzde sağlık hizmetleri bağlamında kayda değer gelişmeler olmakla birlikte, sağlık hizmetlerinin kullanımı noktasında önemli farklılıklar görülmeye devam etmektedir. Bu farklılıklar sosyoekonomik faktörlerden kaynaklanabileceği gibi coğrafi faktörlerden de kaynaklanabilmektedir. Bu bakış açısıyla araştırmada Türkiye’deki 81 ilin sağlık hizmetleri kullanımı ele alınarak, sağlık hizmeti kullanımına etkisi olan faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla sağlık hizmeti kullanımının göstergesi olarak kişi başı hekime başvuru sayısı kullanılmıştır. Bu değişkene ait 81 ilin beş yıllık (2013-2017) verileri esas alınarak Panel Veri analizinde oluşturulan modelle sağlık hizmeti kullanımını etkileyen açıklayıcı faktörler belirlenmiştir. Araştırma sonucunda 65 yaş ve üzeri nüfus, 10.000 kişiye düşen yatak sayısı ve kentsel nüfus oranının sağlık hizmetleri kullanımındaki farklılıkları güçlü bir şekilde açıkladığı görülmüştür. Bu sonuçlar, karar vericilere sağlık hizmetlerine erişimdeki engellerden kaynaklanan kullanım farklılıklarının çözümüne yönelik politikalar geliştirilmesi noktasında önemli bilgiler sağlamaktadır.